Δήμοι Δυτικής Αθήνας: Ποιοι υποψήφιοι Δήμαρχοι οδεύουν προς την νίκη – Ποιοι απογοητεύουν

Δήμοι Δυτ. Αθήνας

Η ώρα της κάλπης έφτασε, σε τρεις ημέρες ο προεκλογικός αγώνας τελειώνει και λίγο ή πολύ τα πράγματα έχουν μπει στον δρόμο που για άλλους οδηγεί κατ’ ευθείαν στην δημαρχία, άλλους στην δεύτερη Κυριακή και άλλους, κατ’ ευθείας στους «πάγκους» της αντιπολίτευσης παρά τις υπέρμετρες φιλοδοξίες τους.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των αυτοδιοικητικών εκλογών στους επτά Δήμους της Δυτικής Αθήνας είναι ο μεγάλος αριθμός των δημοτικών παρατάξεων που τυπικά μεν διεκδικούν την Δημαρχία κάθε πόλης, στην πράξη, όμως, πέραν του ενός και σε ορισμένες περιπτώσεις δύο απ’ αυτές δεν έχουν καμία άλλη πιθανότητα παρά να εκλέξουν ένα έως τρεις το πολύ  δημοτικούς συμβούλους.

Το εκλογικό σύστημα της απλής, αλλά μερικώς περίεργης απλής αναλογικής, είναι αυτό που ώθησε κάθε «πικραμένο» διαφωνούντα με τα πεπραγμένα των νυν δημάρχων ή των παραταξιακών αρχηγών ή ακόμη φιλόδοξων νέων (πολιτικά» να συγκροτήσουν εν δυνάμει δημοτικές ομάδες, παρά τις δυσκολίες στην προσέλκυση υποψηφίων.

Ενδεικτικό του βαθμού δυσκολίας στην συγκρότηση των παραταξιακών ψηφοδελτίων είναι ότι ακόμη και στο Περιστέρι, μία πόλη 250.000 κατοίκων και 110.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ο μόνος που κατάφερε να συγκροτήσει και καταθέσει ένα πλήρες και στα μέγιστα αριθμητικά όρια υποψηφίων, ψηφοδέλτιο είναι ο επί 17 χρόνια δήμαρχος της πόλης κος Παχατουρίδης.

Ας τα δούμε, όμως με την σειρά ανά δήμο και ας εξετάσουμε τις πιθανότητες των δύο επικρατέστερων υποψηφίων σε κάθε ένα απ’ αυτούς.

Δήμος Αιγάλεω

Σε ότι αφορά τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας, αποτελεί την έκπληξη σε ότι αφορά τον αριθμό των δημοτικών παρατάξεων που συμμετέχουν στις εκλογές της Κυριακής, αφού δήλωσαν συμμετοχή μόνο 4 παρατάξεις, με υποψηφίους Δημάρχους, τους κ.κ. Δ.Μπίρμπα («Ανάπλαση Αιγάλεω»), Γ.Γκίκα («ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το Αιγάλεω»), Λ.Σκλαβούνο («Αιγάλεω – Νέα Εποχή») και Βιβή Δάγκα («Λαΐκή Συσπείρωση»).

 Από τους τέσσερεις αυτούς συνδυασμούς, εκτιμάται ότι παρά το ισχυρό «φίνις» του κου Λάμπρου Σκλαβούνου, που του δίνει σχετικά υψηλά εκλογικά ποσοστά, οι νικητές της κυριακάτικης αναμέτρησης θα είναι οι Δημήτρης Μπίρμπας και Γιάννης Γκίκας, με την διαφορά μεταξύ τους να είναι σχετικά μικρή, στα όρια μερικών εκατοντάδων ψήφων.

Στην δεύτερη Κυριακή, αναμένεται η πλάστιγκα που θα αναδείξει το νικητή να γύρει προς την πλευρά του δεύτερου, αφού αναμένεται  ο μεν Λάμπρος Σκλαβούνος να τον στηρίξει, η δε κα Βιβή Δάγκα, να τηρήσει ουδέτερη στάση.

Δήμος Αγίας Βαρβάρας

Αν και είναι ο μικρότερος Δήμος της Δυτικής Αθήνας, έχει 5 συμμετοχές δημοτικών παρατάξεων. Τις α) «Η δική μας πόλη» με υποψήφιο δήμαρχο τον νυν Δήμαρχο κο Γιώργο Καπλάνη, β) «Αγία Βαρβάρα Πρώτη ξανά» με τον Λάμπρο Μίχο, γ) «Όλοι μια γειτονιά» με τον Θόδωρο Βασιλάκο, δ) «Αγία Βαρβάρα  Δυνατή Πόλη» με τον Μιχάλη Γιάγκα και ε) «Λαϊκή Συσπείρωση» με την Ελένη Καρανάσιου.

Η μάχη για την νίκη της Κυριακής δίνεται μεταξύ του νυν Δημάρχου κου Γιώργου Καπλάνη και του πρώην Δημάρχου και μέντορα του πρώτου κου Λάμπρου Μίχου, με τον πρώτο να προηγείται. Εκτιμάται ότι αυτοί οι δύο θα διεκδικήσουν το έπαθλο της δημαρχιακής καρέκλας την δεύτερη Κυριακή, αν και δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν νικητής θα είναι από την πρώτη Κυριακή ο Γιώργος Καπλάνης. Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, είναι ο δήμος της Δυτικής Αθήνας που πιθανόν θα είναι ο μόνος στον οποίο θα αναδειχθεί δήμαρχος προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δήμος Χαϊδαρίου

7 συνδυασμοί, αριθμός ρεκόρ για τόσο μικρό δήμο συμμετέχουν στις εκλογές της Κυριακής με τους υποψηφίους να είναι ο  Μιχάλης Σελέκος («Λαϊκή Συσπείρωση»), ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος («Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου»), ο Κώστας Ασπρογέρακας («Διάφανος Δήμος»), ο Βαγγέλης Ντηνιακός («Χαϊδάρι ξανά»), ο Ηρακλής Δρούλιας, ο Γιάννης Κέντρης («Χαϊδάρι Αναγέννηση») και ο Απόστολος Θεοφίλης («Χαϊδάρι Ψηλά»).

Η διάσπαση των προσκείμενων στην Νέα Δημοκρατία παρατάξεων, έχει σαν αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι πιθανότητες οι δύο μονομάχοι που θα προκύψουν από την πρώτη Κυριακή να είναι οι κ.κ. Μιχάλης Σελέκος που στηρίζεται από το ΚΚΕ και Βαγγέλης Ντηνιακός που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ. Στην δεύτερη Κυριακή, οι εκτιμήσεις φέρνουν νικητή τον κο Μ. Σελέκο, αφού οι δημοτικές παρατάξεις που πρόσκεινται στην Νέα Δημοκρατία θα τον στηρίξουν αφού δεν θέλουν την «παλινόρθωση», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ονόματος Ντινιακού στην πρώτη καρέκλα της πόλης.

Δήμος Πετρούπολης

8 συνδυασμοί, αριθμός ρεκόρ για τόσο μικρό Δήμο κατέρχονται στις εκλογές της Κυριακής, Πρόκειται για τους υποψηφίους Βαγγέλη Σίμο («Λαϊκή Συσπείρωση»), Νίκο Σακούτη («Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση»), Δημήτρη Ταλιούρα («Δημοτικής Ανανεωτικής Κίνησης»), Θεόδωρο Λάππα («Πετρούπολη μαζί»), Στέφανο Βλάχο («Ανεξάρτητη Δημοτική Ενωτική Κίνηση Πετρούπολης»), Μάνο Συλλιγνάκη («Νέα Αρχή»), Θανάση Σκαλιστήρα («Πετρούπολη Ψηλά») και Μανώλη Μποσούνη («Ενεργοί Πολίτες»).

Επικρατέστερος νικητής εύκολα (από την πρώτη Κυριακή) ή δύσκολα (από την δεύτερη) ο νυν Δήμαρχος κος Βαγγέλης Σίμος. Εάν ο Δήμος οδηγηθεί στην δεύτερη Κυριακή για την ανάδειξη Δημάρχου, επικρατέστερος  για αντίπαλος του Βαγγέλη Σίμου εκτιμάται ότι θα είναι ο Θεόδωρος Λάππας.

Δήμος Ιλίου

5 μόνο υποψηφιότητες σ’ αυτόν τον σχετικά μικρό δήμο της Δυτικής Αθήνας. Αυτές είναι: Ο νυν δήμαρχος Νίκος Ζενέτος («Δημοκρατική Συνεργασία»), ο Κώστας Κάβουρας («Αλληλέγγυα Πόλη), ο Αντώνης Κακούρης («Δημοτική Ισοπολιτεία»), ο  Νίκος Σταματόπουλος («Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Πάνος Κουτσιανάς «Ασυμβίβαστο Ίλιον».

Πρόκειται για κούρσα για ένα μόνο νικητή και μάλιστα όπως εκτιμάται από την πρώτη Κυριακή. Θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους, αν ο νυν δήμαρχος της πόλης κ. Νίκος Ζενέτος δεν είναι ο νικητής από την πρώτη Κυριακή.

Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού

5 και σ»αυτόν το δήμο υποψηφιότητες από τους:  Νίκο Σαράντη, νυν δήμαρχο («Άγιοι Ανάργυροι – Πόλη αλληλεγγύης και δημιουργίας»), Γιώργο Κομματά («Αλληλεγγύη η δύναμη»),  Σταύρο Τσίρμπα («Καθαρή Πρόταση»), Γεωργία Νίκα («Αριστερή Κίνηση») και Θοδωρής Σκολαρίκος («Λαϊκή Συσπείρωση»).

Και στον Δήμο αυτό θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη, αν ο κ. Νίκος Σαράντης, νυν δήμαρχος, δεν είναι νικητής από την πρώτη Κυριακή.

Δήμος Περιστερίου

8 υποψηφιότητες για τον μεγαλύτερο δήμο της Δυτικής Αθήνας. Συμμετέχουν ως υποψήφιοι δήμαρχοι οι: σ) Ανδρέας Παχατουρίδης (με την Κοινωνία Μπροστά), β) Γιώργος Σιδέρης (Λαϊκή Συσπείρωση), γ) Θανάσης Καποτάς (Ανοικτοί Ορίζοντες), δ) Γιώργος Βαθιώτης (Συνεργασία Ευθύνης),  ε) Βασίλης Μουκουβίνας (Περιστέρι – Πέρασμα  σε Νέα Σελίδα), στ) Πάνος Παπανικολάου (Αριστερή Κίνηση Περιστερίου), ζ) Νίκος Ζούτσος (Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου) και η) Γιάννης Καλαντώνης (Νέα Πορεία για το Περιστέρι μας).

Αδιαμφισβήτητος νικητής, από την πρώτη μάλιστα Κυριακή, πρώτος μάλιστα σε ποσοστό προτίμησης των ψηφοφόρων απ’ όλους τους δήμους της χώρας, αναμένεται να είναι ο νυν Δήμαρχος της Πόλης κος Ανδρέας Παχατουρίδης.

Από τους υπόλοιπους υποψηφίους η μάχη δίνεται όχι για την δεύτερη θέση που φαίνεται ότι έχει πλέον καπαρωθεί από τον Γιώργο Σιδέρη, αλλά για την Τρίτη την οποία διεκδικούν οι κ.κ. Θανάσης Καποτάς, Γιώργος Βαθιώτης, Βασίλης Μουκουβίνας και Γιάννης Καλαντώνης με επικρατέστερους να την καταλάβουν τους δύο πρώτους.

«Δημ-άρχης»

Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *